Delavnica in predavanje o skupnostnem in participativnem oblikovanju prostora

16. in 17. maj 2011 | lokacija: Onkraj gradbišča, Resljeva ul. 34, Ljubljana

KUD Obrat vabi na delavnico in predavanje o participativnem in skupnostnem načrtovanju in oblikovanju prostora. Mentor delavnice in predavatelj je Mathias Heyden, arhitekt, mizar, aktivist, profesor in vodja ISPARA, Inštituta za participativno arhitekturo in prostorsko apropriacijo v Berlinu.

Delavnica in predavanje sta brezplačna. Potekala bosta v angleškem jeziku.
Število mest na delavnici je omejeno! Rok prijave za delavnico: četrtek, 12. 5. 2011.
Prijave
: kud.obrat@googlemail.com

Delavnica: PARTICIPATIVNO OBLIKOVANJE Z AD-HOC KONSTRUKCIJO, 16.-17. maj 2011
Delavnica je namenjena zainteresiranim za participativno in skupnostno prostorsko načrtovanje in urejanje. Na dvodnevni delavnici bodo udeleženci razvili in izvedli ideje za arhitekturno nadgradnjo lokacije Onkraj gradbišča. Na delavnici sodelujejo tudi študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo in Visoke šole za dizajn ter uporabniki in soustvarjalci Onkraj gradbišča.

Onkraj gradbišča smo doslej uspeli dodobra napolniti z vrtovi. Cilj delavnice je na lokaciji zasnovati in izvesti del opreme, ki bi prostor nadgradila v prijeten prostor druženja. Izdelovali bomo iz lesa, s poudarkom na modularnosti in enostavnosti gradnje.

Ponedeljek, 16. maj 2011: Proizvodnja želj
Delo bo potekalo v 3 skupinah in v 3 korakih: oblikovanje idej; izboljšava idej; predstavitev idej. Tri skupine vsaka zase razvijajo idejo, potem se skupine zamenjajo in prevzamejo idejo druge skupine, ki jo razvijajo naprej. Vsaka skupina tako nadgrajuje načrte oz. ideje drugih dveh skupin.

10:00-11.50: uvodne predstavitve
11.15-12.00: faza1 / A5 format: oblikovanje idej
12.00-13.00: odmor za kosilo
13:00-14:15: faza 2 / A4 format: izboljšava idej
14:15-15:00: faza 3 / A3 format: predstavitev idej
15:00-15:15: odmor za kavo
15:15-16:30: izbor idej, ki se bodo izvedle naslednji da
16:30-18:00: organizacija dela za naslednji dan

Torek, 17. maj 2011: Ad-hoc konstrukcija
10:00-18:00: zvedba izbranih idej
18:00-20:00: proslavitev rezultatov delavnice
…………………………………………………………………………………………………………….
Javno predavanje, ponedeljek, 16. maj 2011, ob 19:00

MATHIAS HEYDEN: SKUPNOSTNO NAČRTOVANJE IN OBLIKOVANJE V BERLINU IN ONKRAJ! Samogenerirane utopije in radikalne-emancipatorne civilne politike za arhitekturo in urbanizem na poti

Foto: Under Construction, Berlin, 2003

Na predavanju bo avtor predstavil nekaj tipičnih berlinskih “od zgoraj navzdol” ter “od spodaj navzgor” urbanih križišč, preizpraševal neformalni razvoj mesta, ki je v porastu in obravnaval možnosti proizvodnje in rabe grajenega okolja za spodbujanje (direktno-)demokratične in trajnostne družbe. Govora bo o slavnem berlinskem skvotu K77 (ust. 1992), projektu Under Construction: Strategies of Participative Architecture and Spatial Appropriation ter pobudi Forum K82 – center za kooperativno in samoorganizirano izobraževanje in delo. Izhajajoč iz teh projektov, v katere je bil vključen tudi sam, ter skozi primerjavo drugih urbanih kontekstov in zgodovinskih primerov, bo Heyden kritično preizprašal nekatere strategije in tehnike t. i. samoorganiziranih in skupnostno naravnanih družbeno-prostorskih pobud. Predavanje bo osvetlilo teorije in prakse, ki delujejo v smeri radikalne spremembe urbane politike na politični, upravni, ekonomski in civilni ravni.

Mathias Heyden, arhitekt, mizar in vodja ISPARA – Inštituta za participativno arhitekturo in prostorsko apropriacijo v Berlinu. Je soustanovitelj in član K77 (1992-2002), nekdanjega berlinskega skvota, kjer se je kalil kot arhitekt, politični in kulturni aktivist. Trenutno je zaposlen na Technische Universität v Berlinu (Institut für Architektur, Lehrstuhl für Städtebau und Architektur). Področja njegovega delovanja in raziskovanja so: (1) (direktna-)demokratična, trajnostna in holistična produkcija in raba grajenega okolja; (2) samoorganiziran in skupnostno naravnan pristop v arhitekturi; (3) participativno oblikovanje v Evropi in Severni Ameriki.
……………………………………………………………………………………………………………
Delavnica je organizirana v sodelovanju z ljubljansko Fakulteto za arhitekturo in z organizacijsko podporo zavoda Bunker. Delavnica in predavanje sta del programa Prostorske prakse in politike, ki ga podpira Ministrstvo za kulturo RS.

Advertisements
This entry was posted in Novice. Bookmark the permalink.

1 Response to Delavnica in predavanje o skupnostnem in participativnem oblikovanju prostora

  1. Pingback: kud Obrat » Dogodki v maju 2011

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.