Delavnica ekološkega vrtnarjenja

foto: Suzana Kajba

Maja smo izvedli delavnico ekološkega vtnarjenja z Borisom Frasom – ekološkim kmetom iz Ankarana in predsednikom Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije.

Boris Fras nas je navdušil s svojim izjemnim znanjem in optimizmom in nam dal kup praktičnih napotkov, predvsem pa je poudaril: “važno je, da poskušamo in se učimo skozi prakso”.

POVZETKI Z DELAVNICE
SEJEMO IN SADIMO LAHKO KADARKOLI – seveda je večji učinek, če sejemo/sadimo “ob pravem času”, a važno je, da poskušamo in se učimo 🙂

NA GREDICI NAJ BODO RAZNOVRSTNE RASTLINE – ne le zeljenjava, tudi zelišča in cvetlice. Seveda je dobro, če pri sajenju/sejanju upoštevamo, katere rastline se medsebojno podpirajo in katere se ne marajo, ampak nas je g. Fras hkrati pomiril, da to ni usodno 🙂

RASTLINE IMAJO RADE, ČE SO SKUPAJ NASEJANE/POSAJENE – seveda moramo paziti, da imajo toliko prostora, da lahko sploh zrastejo 🙂

IZBOLJŠAVA ZEMLJE:
– Zemljo na naših plitkih gredicah je dobro izboljševati s humusom, ki ga rahlo vkopljemo v zemljo. (1–2 letno).
– Pepel: dodaja kalij
– Detelja (zeleno gnojilo) doda dušik; ko detelja dovolj zraste, jo postrižeš in pustiš ležati.
– Kremenčev pesek
– Kamena moka: je naravni izboljševalec tal. Pomembna je za razkislevanje zemlje. Kamena moka tudi pospešuje nastanek humusa, zmanjšuje resorbcijo težkih kovin, je naravno gnojilo, ščiti okolje itd.Kamena moka služi tudi kot zaščitno sredstvo pri čuvanju rastlin pred škodljivci. Odlični so uspehi pri zatiranju polžev in gosenic. Uporabljamo ju tudi proti širokolistnim plevelom. Moko potresemo po zelenjavi npr. solati, zelju, krompirju itd. Moka posuši škodljivce, odstranimo jo enostavno s spiranjem.
– Zemljo bogatijo tudi stročnice, zato, če ne marate fižola ali graha, poskusite npr. s sojo.

PREKRIVKE
Prekrivka ohranja tla vlažna, zato v vročem obdobju ni potrebno pogosto zalivanje, preprečena pa je tudi rast plevela. Dober material sta slama in žaganje. Žaganje je pred pred trosenjem dobro pustiti, da se nekoliko uleže in razpade, saj sveže žaganje med razpadanjem odvzema tlem hranila. Najboljši in tudi najpogosteje uporabljeni material za prekrivanje tal so pokošeni in posušeni ostanki trave, listje plevela, listje z zelenjavnih gred, …ti ob razgradnji tla obogatijo z dušikom. Paziti moramo tudi, da ti rastlinski ostanki niso oboleli. Zaradi boljšega kroženja zraka naj se prekrivka rastlin ne dotika, zato pustimo med rastlino in prekrivko nekaj centimetrov nepokritih. Ko poberemo zelenjavo, prekrivko odstranimo in ne zakopljemo, saj se sicer težko/počasi predela. Če jo zakopljemo v zemljo, ni dobro saditi novih rastlin min 1 mesec.
Prekrivke pa so tudi odlično skrivališče za polže, zato moramo pogosto pregledovati, kaj se dogaja pod prekrivko!

EKOLOŠKA SREDSTVA ZA OSKRBO IN VARSTVO RASTLIN PRED BOLEZNIMI IN ŠKODLJIVCI

Kako se zavarovati pred POLŽI, ki jih je na Onkraj gradbišča veliko?
– Visoke (lesene) gredice niso tako na udaru.
– Pri “kamnitih” gredicah pa okoli in na notranjem robu gredice posujemo žagovino, na žagovino damo še mivko in preko kremenčev pesek. Mivka in pesek preprečita polžu, da bi lezel preko suhe ovire, saj ga to preveč oslabi. Žagovina deluje kot baza/podpora mivki in pesku, da se ne razgubita v tleh. Uporabimo lahko tudi kameno in apneno moko ter pepel. Uporabimo lahko tudi samo pepel, ki ga v suhem vremenu posujemo okrog ogroženih vrtnin in cvetlic. Po vsakem dežju jih ponovno nasujemo.
Tudi nekatere rastline, ki bodo rasle v bližini, so polžem neprijetne, na primer bela gorjušica, gorčica, čebula, česen, žajbelj, timijan, kapucinke, rožmarin, pelin itd. Na ogrožene dele vrta lahko posejemo tudi mešanico cvetlic, ki odganjajo polže: kalifornijski mak, vrtna črnika, kapucinka, metuljčki, ognjič, grenik, mak, napihnjena mrežica, grobeljnik. Te cvetlice posejemo »raztreseno« po celem vrtu ali z njim ustvarimo »žive meje« okoli gredic.

ZELIŠČA: Vonj zeli, ki jih zavohamo (vsebujejo eterična olja) kot na primer: pelin, rožmarin, žajbelj, poprova meta, sivka…, odganjajo uši, mravlje, polže…

PROTI UŠEM – FERMENTIRANO MLEKO (npr. sirotka) ALI POKVARJENI MLEČNI IZDELKI. Fermentirani mlečni izdelek razredčimo z vodo tako, da lahko škropimo rastline.

APNO: je agresivno in antiseptično, zato zemljo ni dobro prevečkrat posuvati z apnom. Če pa že, pa je pomembno, kje in kako je apno narejeno.

ČEBULNA MUHA: Čebulno muho lahko preganjamo s fermentiranim mlekom (lahko so to pokvarjeni mlečni izdelki, sirotka, kislo mleko), ki ga razredčimo z vodo tako, da lahko prehaja skozi luknjo škropilnice in poškropimo. Pomaga tudi, če čebulo sadimo proti koncu maja.

SOLATA: ne mara biti izpostavljena soncu/vročini – dobro je poskrbeti za senčenje, npr. tako, da ob njej posadimo paradižnik, ki meče senco.

PARADIŽNIK rada napade plesen peronospora (rumeni listi), ki se prenaša preko vodnih kapljic po zraku. Paradižnike je zato dobro zavarovati s havbico (vrtno tkanino) oz. strehico. Če je rastlina že močno okužena, je dobro kupiti/narediti bakreni pripravek, s katerim škropimo paradižnik. Če okužba še ni močna, lahko škropimo tudi z razredčenim fermentiranim mlekom.

NARAVNA ŠKROPIVA:
– KOPRIVA – POPAREK oz. KOPRIVE namočimo v mrzlo vodo za 24 ur. Škropivo je priporočljivo proti plesni in ušem. Uporabljamo ga tudi za krepitev rastlin, za povečanje odpornosti kot tudi za gnojenje (ob daljšem namakanju), saj vsebuje tudi dušik.
– ČAJ IZ NJIVSKE PRESLICE – proti pleseni (10 min vreti).
– GABEZ
– RMAN IN KAMILICA

GNOJILA: z gnojilom ni dobro škropiti celo rastlino – rastlina ima korenine da se hrani.
V pokrit sod z vodo dajemo svežo zelenjavo, sveže organske odpadke; pustimo, da se zapeni = dušik = gnojilo.

UMETNA GNOJILA = učinek, kot da rastlina pije in je naekrat – to pri ljudjeh nekako ne deluje; zakaj bi poskušali pri rastlinah 🙂

KOMPOSTNA GNOJILA naj bodo iz ekološke vzreje in odležana.

POZOR: Če je dušika preveč, to lahko privablja plesen.

Advertisements
This entry was posted in Novice. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.