Pismo Mestni občini Ljubljana

12. decembra 2011 smo (KUD Obrat) na Mestno občino Ljubljana naslovili pismo o mestni politiki podpore civilnim pobudam za urbano vrtnarstvo in začasno rabo prostora. Odgovor še čakamo.
……………………………………………………………………………………………………………………………………..
Mestna ob
čina Ljubljana
Mestni trg 1
1000 Ljubljana

Spoštovani,

Kulturno umetniško društvo Obrat je v sodelovanju z zavodom Bunker v letu 2010 začel projekt Onkraj gradbišča – projekt skupnostnega urbanega vrta na zapuščenem gradbišču ob Reseljevi ulici, ki je v lasti MOL. Ta hip je v obravnavi na MOL naša vloga za podaljšanje pogodbe za brezplačno uporabo zemljišča za leto 2012. Onkraj gradbišča, cilj katerega je revitalizacija degradiranega območja z začasno rabo, spodbujanje urbanega ekološkega vrtnarjenja ter aktivnejšega vključevanja prebivalcev v načrtovanje in urejanje njihove soseske, je v prvem letu izkazal izjemen uspeh. Projekt je aktivno vključil lokalno prebivalstvo, v sodelovanju s katerim smo na mirujočem gradbišču uredili vrtove, ki jih uporablja preko 50 ljudi. Prostor deluje tudi kot prostor druženja, izobraževanja in kulture. Da je projekt primer dobre prakse skupnostnega urbanega vrtnarjenja na eni strani ter začasne rabe prostora in revitalizacije degradiranega območja od spodaj navzgor na drugi strani pričajo tudi številni prispevki v strokovnih in množičnih medijih ter povabila na mednarodne konference. Projekt smo v letošnjem letu predstavili na 3. mednarodnih konferencah (Human Cities, Ljubljana; Urbanfestival, Zagreb in For a Different Soil, Praga); direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Matevž Čelik, pa je projekt predlagal za European Prize for Urban Public Space 2012, ki jo podeljuje 6 renominiranih evropskih institucij za arhitekturo in umetnost. Vsi ti odzivi in nenazadnje podpora MOL, ki je projekt doslej podpiral z dovoljenjem za brezplačno rabo zemljišča, kažejo, da tovrstne konstruktivne civilne pobude pomembno dopolnjujejo mestno prostorsko, okoljsko, kulturno in socialno politiko.

Prepričani smo, da je v času, ko vse kaže, da se bo vsesplošna kriza – gospodarska, finančna, okoljska in družbena – zaostrovala; ko so odločni ukrepi za večanje samopreskrbe s hrano ter trajnostnega razvoja neizbežni; ko ljubljanski mestni proračun očitno ne omogoča nadaljevanja urejanja mestnih vrtov v obsegu in tempu, kot je bilo prvotno zamišljeno in ko Ljubljana ponovno kandidira za naziv zelene prestolnice, podpora MOL civilnim pobudam za urbano ekološko vrtnarjenje izjemnega pomena.

Hkrati s tem, ko upamo, da se bo projekt Onkraj gradbišča lahko nadaljeval, si želimo, da projekt ne bi ostal osamljen primer s strani mesta podprte civilne pobude za skupnostno urejanje in upravljanje prostora za potrebe urbanega vrtnarjenja. Zanima nas, ali je MOL v prijavi za naziv zelene prestolnice vključil tudi podporo skupnostnemu urbanemu vrtnarjenju; kakšna je politika MOL glede sistemske (vključno s finančno) podpore civilnim pobudam za začasno rabo prostora in za urbano ekološko vrtnarjenje; ali ima MOL evidentirane možne lokacije, ki so primerne za takšne akcije; kateri oddelek na MOL oz. oseba je pristojna za naslavljanje takšnih prošenj; in kakšni so načrti MOL glede nadaljevanja oz. prilagajanja projekta urejanja mestnih vrtov, ki ga je sprejel leta 2009 z Odlokom o urejanju in oddaji vrtičkov v zakup?

Za odgovor se vam vnaprej najlepše zahvaljujemo,
KUD Obrat

Advertisements
This entry was posted in Novice. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.