razstavi Onkraj 10 let – skupnostni vrt Onkraj gradbišča & Humus, UI in lepota propada

16. november–25. november 2021
projektni prostor Cirkulacija 2, Podhod Ajdovščina, Ljubljana
razstavi sta na ogled vsak delovnik: 12.00–18.00, med vikendom po naročilu na: obrat@obrat.org

Vljudno vabljeni na razstavo o več kot desetih letih delovanja skupnostnega vrta Onkraj gradbišča ter razstavo o lepoti humusa in prsti.

Onkraj 10 let – skupnostni vrt Onkraj gradbišča
avtorska skupina: KUD Obrat (Stefan Doepner, Urška Jurman, Polonca Lovšin, Apolonija Šušteršič)

Projekt, ki se je začel leta 2010 v okviru festivala Mladi levi zavoda Bunker, spodbuja urbano vrtnarjenje v najširšem pomenu ter aktivnejšo vlogo prebivalcev pri načrtovanju, urejanju in soupravljanju mesta. V sodelovanju z okoliškimi prebivalci in drugimi zainteresiranimi smo pobudniki (KUD Obrat) mirujočo gradbeno jamo spremenili v živ skupnostni vrt, ki se je v več kot desetih letih na različne načine spreminjal, obnavljal in prilagajal; kot »vrt v gibanju« tudi samozaraslim drevesom, ki so prerastla gredice in Onkraj gradbišča preobrazila v »gozdnat vrt«.

10 let je za projekt začasne rabe in skupnostno pobudo dolga doba, ki jo razstava strne in povzame: skupnostni vrt Onkraj gradbišča je vseskozi predvsem intenzivna učilnica, ne le o vrtnarjenju, temveč predvsem o sobivanju – med udeleženci, med ljudmi in drugimi živimi vrstami, med skupnostnim vrtom ter sosesko in mestom.

Del razstave tematizira negotovo prihodnost projekta, ki jo prinašajo načrti za gradnjo na lokaciji, kjer živi skupnostni vrt, in predstavlja drugačne možnosti za prihodnost te lokacije: ohranjanje in krepitev zelenega ter razvoj in soupravljanje tega zelenega mestnega prostora v sodelovanju s prebivalci.

10-letnico Onkraj gradbišča obeležujemo tudi s knjigo Onkraj vrtičkov: skupnostni vrt Onkraj gradbišča, ki bo izšla po razstavi.

Humus, umetna inteligenca in lepota propada – terenske beležke
avtor: Stefan Doepner
strokovna podpora: Robert Lisek (umetna inteligenca) in Julian Chollet (humus)

Razstava izhaja iz vrtnega poskusa o načinih obdelovanja prsti, ki humus in s tem prst bogatijo in ne izčrpavajo; poskus je Stefan Doepner izvedel od marca do septembra letos na skupnostnem vrtu Onkraj gradbišča. Na razstavi lahko Doepnerjevo obravnavo zbranih podatkov in gradiv odčitavamo v različnih medijih in materialih. Pri obdelovanju posnetkov prsti je bila deloma uporabljena tudi umetna inteligenca za prepoznavo živali, rastlin in vzorcev oz. struktur v prsti.

Projekt izhaja iz problematike izčrpavanja prsti v razvitem delu sveta prevladujočih oblikah kmetijstva, pomen česar je v času podnebnih sprememb in upada biodiverzitete vse večji. Z vrtnim poskusom in razstavo želimo osvetliti možnosti boljših praks obdelovanja zemlje, pri tem pa pozornost usmeriti na lepoto humusa in prsti.

Razstava se z umetniškimi terenskimi beležkami osredotoča na pogled od znotraj in od blizu v strukture prsti in življenja v njej.

Zaradi epidemioloških razmer otvoritve ne bomo organizirali. Ogled razstav je mogoč ob izpolnjevanju vsaj enega od PCT pogojev.

Produkcija: KUD Obrat
Partner: Cirkulacija 2
Podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Foto (Onkraj gradbišča): Drago Kos (2012), Toni Poljanec (2019)

This entry was posted in Novice. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.