Onkraj v gibanju – postanite skrbnik_ca rastlin

Ob izteku skupnostnega vrta Onkraj gradbišča ter sklepnem presajanju dreves in drugih rastlin vas vabimo, da postanete skrbnik_ca rastlin, ki so tam rastle zadnjih 12 let.

Nas vas čakajo: mladike dreves, zelišča, jagode, maline, cvetlice, grmovnice, trajnice, …
Mesto prevzema: skupnostni vrt Onkraj gradbišča, Resljeva cesta 32–34, Ljubljana
Kdaj: četrtek, 13. 10. 2022, 16.00–18.00 / petek, 14. 10. 2022, 16.00–18.00 / sobota, 15. 10. 2022, 11.00–13.00
V primeru dežja termin odpade. Za prevzem rastlin prinesite: kose starega tekstila oz. oblačila ali sadilne posode.

Spomladi 2022 nas je Mestna občina Ljubljana (MOL) obvestila, da nam pogodbe o brezplačni začasni rabi zemljišča za novo sezono ne bo več podaljšala. Naknadno smo bili obveščeni, da je MOL sprejel predlog, ki smo ga oblikovali v sodelovanju z udeleženci Onkraj gradbišča in Mrežo za prostor junija 2021 kot pripombo na Dopolnjeni osnutek OPN: MOL naj ohrani lastništvo tega zemljišča in ga ne proda zasebnemu investitorju za novogradnjo. Žal so ob tem zavrnili naš predlog, da bi prostor, kjer je 12 let potekal prostorski, ekološki in skupnostni eksperiment Onkraj gradbišča in kjer so zrasla številna drevesa, ohranil kot javni park. Veseli pa nas, da je občina sprejela naš rezervni predlog: v kolikor MOL ne želi spremeniti namembnosti zemljišča, za katerega je predvidena gradnja, in na njem zagotoviti javni park, naj zaradi zagotavljanja dostopnejših stanovanj v mestu na lokaciji gradi Javni stanovanjski sklad (JSS) MOL. 12 let začasne in skupnostne rabe Onkraj gradbišča se tako izteka v trajnejši ureditvi, za katero si želimo, da bi bila tudi čim bolj trajnostna in skupnostno naravnana.

Del zaključnih akcij skupnostnega vrta Onkraj gradbišča je tudi presaditev izbranih večjih dreves v javni prostor mesta Ljubljane, ki ga izvajamo v sodelovanju z MOL.

Skupnostni vrt Onkraj gradbišča je bil intenzivna učilnica o vrtnarjenju kot praksi skrbi in o sobivanju – tudi z drugimi vrstami. S presaditvijo dreves in rastlin na druge lokacije te ideje dobesedno prenašamo onkraj našega skupnostnega vrta.

Veseli bomo, da postanete skrbnik_ca rastlin iz skupnostega vrta Onkraj gradbišča.

Onkraj v gibanju KUD Obrat je del Podnebnih akcij Podnebnega programa Mreže za prostor, ki ga sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor iz Sklada za podnebne spremembe. Za predstavljena mnenja so izključno odgovorni nosilci projekta in ne odražajo nujno stališč Ministrstva za okolje in prostor, Eko sklada j. s. ali projektnih partnerjev. Projekt je podprla tudi Mestna občina Ljubljana.

This entry was posted in Novice. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.