Onkraj v gibanju – pogovor Naša prihodnost Onkraj

sreda, 19. oktober 2022 ob 17.30, Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

Ob izteku skupnostnega vrta Onkraj gradbišča ter sklepnem presajanju dreves in drugih rastlin, ki so v zadnjih 12 letih tam rastli, vas vabimo na pogovor o unikatni »začasni« rabi in skupnostni ožitvi mirujočega gradbišča ter trajnih posledicah in učinkih, ki segajo daleč onkraj.

O tem, kaj se obeta na zemljišču, kjer je 12 let potekal prostorski, ekološki in skupnostni eksperiment Onkraj gradbišča, kako ohraniti pri življenju, kar je dobrega, in graditi boljše mesto, tudi izhajajoč iz obstoječih kvalitet prostora, ter o potrebi po raznolikih zelenih prostorih v mestu bomo razpravljali z gosti:

Maja Simoneti, krajinska arhitektka in urbanistka, IPoP
Gaja Mežnarić Osole/Danica Sretenović, Krater – ustvarjalni laboratorij
Tanja Gašperšič / Zala Likavec Perovšek, Javni stanovanjski sklad MOL
Martin Tomažič, udeleženec Onkraj gradbišča in arhitekt
Urška Jurman/Polonca Lovšin, KUD Obrat

Čeprav se prostorski, ekološki in skupnostni eksperiment Onkraj gradbišča poslavlja – tudi s slovesnim zbornikom Onkraj vrtičkov –, izkušnje, prakse in védenja ostajajo. Ob podnebni in okoljski krizi je vse bolj jasno, da morajo mesta zagotoviti dostopnost zelenih površin in biti vključujoča, tudi za (ne)človeške »druge«. In prav zato je skrajni čas, da oblikujemo politike in institucionalne prakse, ki temeljijo tudi na uspešnih pilotnih projektih in krepijo ter širijo na novo vznikle vrednosti.
Pogovor bo moderirala novinarka Kristina Božič.

Onkraj v gibanju KUD Obrat je del Podnebnih akcij Podnebnega programa Mreže za prostor, ki ga sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor iz Sklada za podnebne spremembe. Za predstavljena mnenja so izključno odgovorni nosilci projekta in ne odražajo nujno stališč Ministrstva za okolje in prostor, Eko sklada j. s. ali projektnih partnerjev. Projekt je podprla tudi Mestna občina Ljubljana.

This entry was posted in Novice. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.