Kako se je začelo

julij_2011_dk_web

maj 2010, pobuda
KUD Obrat predlaga zavodu Bunker, ki tedaj pripravlja program Vrt mimo grede kot spremljevalni del festivala Mladi levi, da podpre projekt, s katerim bi več let mirujoče gradbišče ob Resljevi ulici v Ljubljani odprli za začasno rabo in degradirano zemljišče spremenili v zelen skupnostni prostor.

maj/junij 2010, spoznavaje lokacije in pridobivanje dovoljenj
Raziskovanje lokacije, niz neformalnih pogovorov s prebivalci in uporabniki prostora v neposredni bližini mirujočega gradbišča ob Resljevi ulici ter ugotavljanje lastništva zemljišča (Prostorski portal RS oz. Geodetska uprava RS na Cankarjevi c. 1 = prikaz parcel >>> Okrajno sodišče v Lj, Miklošičeva 10, kjer v Zemljiški knjigi dobiš podatek o lastništvu zemljišča). Po ugotovitvi, da je lastnik zemljišča Mestna občina Ljubljana, je sledilo ugotavljanje, kateri oddelek na MOL je pristojen za našo prošnjo za brezplačno začasno rabo zemljišča. Od Oddelka za urejanje prostora prejmemo informacijo, da zaprto gradbišče ni smatrano kot javna površina, zato je bilo potrebno prošnjo nasloviti na mestni Oddelek za ravnavnje z nepremičninami (ORN). Zavod Bunker idejo za projekt predstavi tudi podžupanu Janezu Koželju, ki projektu izrazi podporo.

29. julij 2010, dovoljenje za začasno brezplačno rabo zemljišča
MOL izda dovoljenje za brezplačno začasno rabo lokacije med 16. 8. – 30. 8. 2010, za čas trajanja festivala Mladi levi/Vrt mimo grede, v okviru katerega zaženemo projekt.

17. avgust 2010, prvi sestanek z okoliškimi prebivalci
avgust_sestanek1
Sestanek z okoliškimi prebivalci in zainteresiranimi pred mirujočim gradbiščem. Predstavitev ideje za odprtje mirujočega gradbišča za začasno skupnostno rabo, preverjanje interesa prisotnih in zbiranje predlogov za možne rabe lokacije: vrtovi / tukaj ne bi smeli nič graditi, ostati mora zeleno / zakaj se sploh trudite, saj se bo tukaj tako ali tako gradilo / umetniške instalacije / manjka nam prostor za druženje.

19. avgust 2010, prva delovna akcija na lokaciji
prvi_dan
Odstranitev dela zaščitne gradbene ograje, namestitev vrat za dostop na lokacijo, čistilna akcija in piknik.

25. in 26. avgust 2010, delovne akcije se nadaljujejo
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Navoz nekaj kubikov zemlje za gredice in nadaljevanje čistilne akcije.

23. avgust 2010, proces podaljšanja dovoljenja
Zavod Bunker pošlje prošnjo na ORN MOL za podaljšanje dovoljenja za brezplačno začasno rabo lokacije za čas enega do dveh let oziroma do pričetka predvidene gradnje na lokaciji. Naš namen je bil izkoristiti format festivala za začetek projekta, zato smo hkrati tudi začeli delati na podaljšanju dovoljenja.

31. avgust 2010, Polonca Lovšin, umetniška akcija Dan s kozo
koza_p_07
Polonca Lovšin je na lokaciji preživela dan s kozo Hano in sledila njenemu gibanju po divje zaraščenem terenu. Na osnovi beležk o kozinem gibanju je naredila načrt za oblikovanje prostora na mirujočem gradbišču.

14. september 2010, proces podaljšanja dovoljenja
Sestanek KUD Obrat in zavoda Bunker na ORN MOL – predstavitev projekta in načrtov.
skica-nacrt-gradbisce-2010

29. september 2010, spoznavanje lokacije
herbarij3herbarij1herbarij4
Vodstvo Zlatka Zajca po zapuščenem gradbišču. Spoznavanje divjega rastja na lokaciji in pričetek izdelave herbarija.

1. oktober 2010, proces podaljšanja dovoljenja
Drugi sestanek na ORN MOL, na katerega smo bili vabljeni predstavniki KUD Obrat, zavoda Bunker in podjetja Energoplan. Energoplan je lastnik nekaj parcel poleg zemljišča, na katerem se odvija projekt Onkraj gradbišča; Energoplan na zemljišču, kjer se odvija projekt načrtuje gradnjo stanovanjskega objekta; Energoplan načrtuje gradnjo pisarniškega objekta v neposredni bližini; Energoplan je lastnik zaščitnih gradbenih ograj okoli parcel, na katerih se odvija projekt Onkraj gradbišča. Predstavnik Energoplana na sestanku izrazi podporo projektu. Podjetje Energoplan izrazi namero izdanja pisnega soglasja, kljub temu, da ni lastnik zemljišča, kjer se projekt odvija. V naslednjih dveh tednih se Energoplan premisli glede podpore projekta.

19. oktober 2010, odobritev prošnje
Na torkovem županovem kolegiju se odobri prošnji za podaljšanje začasne rabe zemljišča za dobo enega leta.

9. november 2010, drugi sestanek z okoliškimi prebivalci
Sestanek z okoliškimi stanovalci. Predstavitev doslej narejenega ter predstavitev in preverjanje idej za nadaljevanje projekta.

november 2010, izdelava prvih gredic iz odpadnega lesu najdenega na lokaciji
20_11_2010_4

28. december 2010, izdaja pogodbe o enoletni brezplačni uporabi zemljišča
Mestna občina Ljubljana je dne 28. 12. 2010 izdala pogodbo o oddaji v brezplačno uporabo zemljišča ob Resljevi ulici, na katerem poteka projekt Onkraj gradbišča, za dobo enega leta.

1 Response to Kako se je začelo

  1. Pingback: Marčevski utrinki | Onkraj gradbišča

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.